Wist je dit over afslanken?

27 november 2020

Meer slaap, minder vet

Mensen die ‘s nachts kort slapen hebben meestal meer lichaamsvet dan mensen die langer slapen. Bij een nacht van vijf uur of minder zijn de negatieve effecten op de lichaamssamenstelling het grootst. Dit komt doordat een gebrek aan slaap ’s nachts de hormoonhuishouding verstoort en daarmee waarschijnlijk de bloedsuikerspiegel ontregelt. Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang voor een slank lichaam. Bijslapen gedurende de dag kan dit effect niet opheffen. Probeer dus minimaal zeven uur per nacht te slapen.

Plaatselijk vet verbranden

Plaatselijk vet verbranden is zonder behulp van chirurgie, niet mogelijk. Het lichaam spreekt bij een afslankpoging de vetdepots verspreid over het lichaam aan. De lichaamsverhoudingen zullen ongeveer gelijk blijven. Ieder lichaam heeft een eigen voorkeur voor de locatie van voorraden reservecalorieën. Bij vrouwen zijn dat vaak de heupen en bij mannen de buik. Buikvet wordt sneller aangesproken dan bijvoorbeeld heupvet. Zowel door (duur-)training, als door het beperken van alcohol, suiker, geraffineerde koolhydraten en snacks. Het verhogen van de inname van vis(olie) lijkt, in combinatie met de juiste voedingsaanpassingen en training, ook de hoeveelheid buikvet te kunnen verminderen.

Het is wel mogelijk om de spieren op bepaalde plaatsen te trainen waardoor het lichaam er strakker en beter geproportioneerd uit komt te zien. Dit noemen we shapen. Krachttraining van specifiek de billen, borst en schouders zijn dan aan te raden.

 

Eten na 20.00 uur

Vaak wordt gedacht dat dit leidt tot gewichtstoename, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het gaat om de hoeveelheid energie die over de gehele dag wordt ingenomen in relatie tot de energiebehoefte. En dan nog gemiddeld over enige tijd. Er is wel enig verschil in hoe snel de stofwisseling werkt overdag en s nachts. Het gaat daarbij niet om zulke grote verschillen dat daar rekening mee gehouden hoeft te worden. Als je s avonds nog sport, is het juist verstandig om daarna nog iets te eten om de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen en opbouw van spiermassa mogelijk te maken. Het is dan wel belangrijk te kiezen voor een gezond tussendoortje zoals fruit.

 

Alcohol

Alcohol bevat per gram ruim zeven (7,1) calorieën, is eetlustopwekkend en kan de vetopslag tijdelijk verhogen met 37%. Overmatig alcoholgebruik is bovendien schadelijk voor de lever en de hersenen. Een glas of glaasje alcoholische drank bevat ongeveer 85 calorieën, dat is evenveel als een dikke snee brood, maar veel minder gezond! Vooral in combinatie met (vette) snacks kan alcoholconsumptie een bijdrage leveren aan overgewicht. Alcohol levert dus wel snel, veel calorieën, maar geeft geen gevoel van verzadiging. Er wordt dus vaak met gemak nog flink bij gesnackt

 

Rustig eten

Even snel iets eten kan erg ongunstig zijn voor je lichaamsgewicht. Je merkt het dan vaak niet wanneer je verzadigd bent. Het gevoel van verzadiging treedt pas na 20 minuten op, dus een snelle eter kan na 20 minuten merken dat hij te veel heeft gegeten, doordat het voedsel zo snel naar binnen is gewerkt. Daarnaast is het goed kauwen van voedsel erg belangrijk. De vertering van voedingsstoffen begint al in de mond. De maag en darmen kunnen slecht gekauwd voedsel niet goed verteren, wat obstipatie en een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg kan hebben. Bovendien hap je door te schrokken lucht mee naar binnen, wat een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. Rustig eten, goed kauwen, op tijd stoppen met eten en goed luisteren naar het lichaam is dus het devies.

omhoog
× Direct sportadvies? App ons nu!