Wat is het effect van portiecontrole?

24 november 2020

Je kent vast de verhalen over Amerika die rondgaan; dat een kleine milkshake bij de bekende fastfoodketens net zo groot is als de grootste milkshake in Nederland? Dat is een feit, maar wat betekenen die verschillen tussen portiegroottes in landen?


Ontwikkeling van portiegroottes

De porties zijn sinds de ontwikkeling van de voedingsindustrie flink gestegen. Zo zijn er familiezakken chips ontstaan en voordeelpakken om zo goedkoop mogelijk voedingsmiddelen aan te kunnen leveren. Het probleem is alleen dat het overvloed aan eten ervoor zorgt dat mensen meer aankomen in gewicht en zelfs eten weggooien. De mens eet meer van smaakvolle producten, omdat de voedingsproducenten verschillende technieken gebruiken om de mens te verleiden tot het kopen en eten van hun product.

 

Overvloed aan eten: een gevaar voor afslanken?

De omgeving blijkt veel invloed te hebben op het lichaamsgewicht van een persoon. Hoe meer eten er is, hoe kieskeuriger wij ook kunnen worden met betrekking tot smaak. Als jij naturel chips niet lust, dan heb je altijd nog tien andere smaken en dat voor €1,50 per zak van 300 gram. Een zak van 300 gram chips bevat 1500 kilocalorieën en kun je vergelijken met 2,5 tot 3 keer een normale avondmaaltijd. Dit betekent dat gezinszakken van 300 gram een gevaar kunnen zijn voor je afslankdoel. Wanneer jij een zak chips naast je hebt liggen op de bank, dan eet je onbewust meer dan wenselijk is. Daarom werken professionals altijd met bepaalde portiegroottes. Pas een portie aan op jouw leefstijl.

 

Goedkoop eten is meestal calorierijk

Als je kijkt naar Amerika, dan is een fastfoodketen goedkoop vergeleken met een thuis gekookte maaltijd. Je kunt voor een paar dollar veel voedsel eten en drinken. De financiën spelen een rol in de keuze van een product. Als een product €3,- is per 100 gram en je betaalt voor 200 gram maar €5,-, dan kiest iedereen voor de 200 gram. Het scheelt namelijk een euro. Zo besparen consumenten tientallen euros met boodschappen. Het gaat alleen ten koste van het lichaamsgewicht en gezondheid.

 

Daarnaast maken voedingsproducenten ook goedkopere varianten van duurdere producten. Alleen de goedkopere varianten bevatten meer suiker, e-nummers, vet en zout. Dit is nodig om de producten smaakvoller te maken. Daarom vallen suiker, vet en zout onder de smaakmakers.

 

Opdracht

  1. Plan voor één week eens in waar je een kleiner schaaltje gebruikt voor bijvoorbeeld chips.
  2. Kijk of het financieel lukt om kleinere portiezakken chips, snoep, koek te halen.
  3. Probeer eens een maand geen zak chips, snoep of koek naast je neer te zetten op de bank/tafel (maar gebruik opdracht 1).
omhoog
× Direct sportadvies? App ons nu!