Nee is ook een antwoord.

28 november 2020

Het aangeven van grenzen en nee zeggen wordt door menig mens als moeilijk ervaren. Dit komt vaak voort uit het aardig gevonden willen worden door anderen. Je komt niet op voor je eigen belangen en je laat anderen altijd maar voor gaan. Op de korte termijn kan het een fijn gevoel geven om jezelf even aan de kant te schuiven en je te focussen op de belangen van een ander. Op de lange termijn kan dit echter problemen opleveren. Je identificeert je met iets wat buiten jezelf ligt. En als er iets is wat belangrijk is, dan is het wel om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.

 

Accepteer jezelf

De eerste stap is om jezelf te accepteren. Vaker nee durven zeggen begint namelijk met het inzien van de angst om niet aardig gevonden te worden. Wanneer je accepteert dat niet iedereen jou aardig kan vinden en nog belangrijker; niet iedereen jou aardig hóeft te vinden, kun je makkelijker voor jezelf kiezen. Dit wil niet zeggen dat je iedereen aan de kant hoeft te zetten, maar je kunt beter relativeren wat je wilt, hoe je je wilt ontwikkelen en waar je heen wilt.

 

Eerst denken, dan doen

Nee zeggen is op sommige momenten moeilijker dan op andere, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat elke nee je iets oplevert. Namelijk het dicht bij jezelf blijven. Je leert jezelf beter kennen en je ontwikkelt meer respect voor jouw eigen behoeften. Daarnaast leer je om eerst na te denken over de inhoud van de vraag wat er voor zorgt dat je beter beseft wat jij nou echt wilt. Op deze manier zal je minder dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Je denkt minder vaak dat je iets moet doen omdat het zo hoort of omdat het leuk zou moeten zijn.

 

Wees eerlijk

Onze grootste angst is dat de relatie met een ander wordt verstoord wanneer we nee zeggen. Terwijl iets vaker nee zeggen juist positieve gevolgen kan hebben, zo lang je maar wel jouw betrokkenheid laat zien. Wees eerlijk tegen jezelf, maar ook tegen de ander. Zeg dat je het ontzettend jammer vindt dat je niet kunt helpen (empathisch nee zeggen), maar geef ook aan waarom niet. Dit zorgt voor transparantie en wekt begrip.

 

Opdracht

Oefen aankomende week op empathisch nee zeggen. Nee zeggen gaat namelijk beter als je eerst begrip toont voor de ander. Ik begrijp je probleem, maar helaas ben ik nu even niet in staat je te helpen. Noteer volgende week een reminder in je agenda om stil te staan of je al vaker nee hebt gezegd. Herhaal deze reminder wekelijks net zolang tot je jezelf bewust bent van de momenten waarop je nee had moeten zeggen!

 

omhoog
× Direct sportadvies? App ons nu!