Minder moe zijn.

blog
04 december 2020

Wordt minder moe 

Iedereen is wel eens moe. Vermoeidheid kan ontstaan door een korte nacht of juist een lange actieve dag. Veelal kan je door een paar nachten goed slapen, ook wel in de volksmond bijtanken genoemd, weer energie bijladen. Echter wanneer je langdurig vermoeid bent en er daardoor last van krijgt in je dagelijkse bezigheden dan kan dit een probleem worden.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slaap en Waak Onderzoek (NSWO) vindt meer dan 40% van de Nederlanders dat zij te weinig slapen. Meer dan de helft is bij het opstaan moe. 15% is zelfs zeer moe.

Een van de oorzaken van het moe zijn is te kort slapen en dit leidt tot een slaapschuld, die afbetaald moet worden (Dinges DF 2004, Horne J 2004). Terugbetalen van slaapschuld kan door uitslapen en/of hazenslaapjes. De benodigde slaap is voor elk individu anders, maar het gemiddelde voor volwassenen is 7-9 uur.

Ben je langdurig moe dan kan het serieuze consequenties hebben voor jouw gezondheid en kan het invloed hebben op je productiviteit en mogelijk leiden tot overgewicht.

Slecht slapen is vaak de oorzaak van vermoeidheid.

Probeer deze tips:

– Zorg voor een stille, donkere en koele slaapkamer.

– Zorg voor een comfortabel bed en een frisse en opgeruimde slaapkamer.

– Minimaliseer het gebruik van beeldschermen. Voor de tv of laptop hangen lijkt misschien ontspannend, maar blauw licht die beeldschermen afgeven kan onze slaap beïnvloeden. Dit komt omdat ze de circadiaan klok (dag en nacht ritme) verstoren en een weksignaal geven. Advies is om minimaal een half uur voor het slapen gaan het device, smartphone, laptop, tv enz. uit te zetten.

– Drink geen cafeïne na 14 uur s middags.

– Drink geen alcohol. Alcohol is een goed middel om in slaap te vallen, maar op je slaapkwaliteit heeft alcohol een zeer negatieve invloed.

– Mogelijk ervaar je een hoge drempel om te bewegen als je al moe bent, maar doe het toch! Van bewegen krijg je namelijk energie. Bewegen in het groen heeft de voorkeur. Intensief sporten is niet per definitie noodzakelijk, maar probeer minstens de NNGB (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) te halen door minimaal vijf keer per week een half uur te bewegen. Dit mag dus ook wandelen, fietsen of een andere vorm van bewegen met lage intensiteit zijn.

– Manage je stress. Doe activiteiten die je leuk vindt en energie van krijgt.

– Plan dutjes als je niet voldoende uren slaapt om je slaapschuld af te betalen.

 

Bronnen: Chivo, Dinges DF 2004, Horne J 2004.

omhoog
× Direct sportadvies? App ons nu!