Kies je doel!

27 november 2020

Zonder doel geen resultaat.

Het stellen van doelen zou kunnen klinken als veel werk en kans op teleurstelling. De instelling: Ik leef het leven en zie wel waar het schip strandt. kan een gevoel geven van leven in het nu en go with the flow. Hoe je het stellen van doelen ziet, hangt af van wat je verstaat onder het woord doelen. Als je het ziet als een prestatie of het afdwingen van succes, geeft het een ander gevoel dan wanneer je het ziet als het nastreven van een leuk plan of idee, iets wat je graag wilt (doen). Dat kán moeilijk en zwaar zijn, maar het kan ook makkelijk en in korte tijd realiseerbaar zijn, dat maakt niet uit. Zo kan je doel zijn om een marathon te lopen, maar het kan ook een doel zijn om vaker naar de sauna te gaan, meer tijd met familie of vrienden door te brengen, een muziekinstrument te leren bespelen of je idool te ontmoeten. Wanneer het doel gesteld is kun je weer verder gaan met leven in het moment.

Voor het geluksgevoel is het bevorderlijk om dergelijke doelen te stellen, of er in elk geval over na te denken. Denk je eens in dat je over 20 jaar terugkijkt en spijt hebt van alles wat je niet hebt gedaan en wel had willen doen? Tijd om na te denken wat je met deze korte tijd op deze aardbol nog wilt doen dus!

 

Concreet maken

Wanneer je een doel concreet maakt, kun je hem halen, anders niet. Of je hem nu regelmatig uitspreekt, opschrijft, erop mediteert of er een tekening van maakt, dat maakt niet uit, maar het concretiseren en visualiseren van je doel heeft een positieve invloed op het behalen ervan. Visualiseer je doel zo helder en gedetailleerd mogelijk. Dit helpt je hersenen te focussen op alles wat te maken heeft met het behalen van je doel, en brengt je zo dichterbij. Neem daarin niet te grote stappen, maar blijf wel in beweging, hou de vaart erin en het doel voor ogen. Volg je gevoel bij het maken van de juiste beslissingen onderweg.

 

Weten wat je wilt

Om doelen te kunnen stellen moet je eerst weten wat je wilt. Laat dát voor veel mensen nou net lastig zijn. We hebben geleerd om te voldoen aan de wensen, standaarden en regels van onze omgeving, worden gehinderd door beperkende overtuigingen en zijn (te) streng voor onszelf. De kunst is om dat los te laten, even helemaal egocentrisch te bedenken wat jíj graag zou willen (zonder dat je anderen of de omgeving daarmee schaadt, uiteraard). Het kan helpen om terug te denken aan je jeugd. Wat deed je graag? Waar werd je echt blij van? Waarom doe je dat nu niet (zo vaak) meer?

Wie inspireert je en waarom? Waar wordt je écht blij van? Wat geeft je een warm gevoel van binnen als je eraan denkt? Vanuit antwoorden op deze vragen kunnen veel verschillende doelen komen, realistisch of niet, dat maakt niet uit.

 

Je doel niet halen

Van het stellen van leuke doelen op zich wordt je al blij. Het geeft je het gevoel dat je keuzemogelijkheden hebt en herinnert je aan je passie(s). Als je helemaal losgaat met het stellen van doelen, dan zullen daar misschien wat minder realistische tussen zitten, hoewel je niets hoeft uit te sluiten Sommige doelen zul je niet halen. Misschien wel 50% van de doelen die je stelt, haal je niet. Dat is helemaal niet erg, hierover hoef je niet te treuren. Dromen op zich maakt je blij. Vele andere doelen zul je wél halen, en je hebt in elk geval je best gedaan om uit het leven te halen wat erin zit!

omhoog